BYĆ FIT – CO TO ZNACZY?

Obecnie z każdej strony bombardowani jesteśmy hasłem „bądź Fit”. Jednak czy wiemy, co to tak naprawdę znaczy? Według kolorowych magazynów i telewizji osoba fit, to przede wszystkim piękne, umięśnione ciało, które aż się prosi o to, żeby założyć odsłaniający brzuch top i przejść się po ulicy. Oczywiście wszystko w celu zademonstrowania, w jakie to świetnej […]

Zobacz więcej

RAJMA CHAWAL

Coś nas ostatnio ciągnie w bardziej orientalne regiony świata. Dlatego dzisiaj zawitaliśmy do Indii i zaczerpnęliśmy stamtąd przepis na pyszne danie rajma chawal, co w tłumaczeniu oznacza fasolka i ryż. Krótko mówiąc, to danie, to nic innego jak curry na bazie czerwonej fasoli. Oczywiście zawsze podawane w towarzystwie ryżu. Jest aromatyczne i pyszne. Zapach, jaki […]

Zobacz więcej

GROCH I JEGO SEKRETY

Grochówka to chyba jedna z naszych sztandarowych zup, którymi możemy uraczyć gości z dalekich krajów. Idealnie rozgrzewa, a wszyscy kojarzymy ją z wojskiem, bo przecież syci głód, jak żadna inna zupa. A wszystko za sprawą grochu, który jest jej podstawowym składnikiem. No właśnie, co takiego ma w sobie ten groch, że warto go od czasu […]

Zobacz więcej

NASI GORENG

Na dzisiejszy obiad wybierzemy się aż do Malezji i Indonezji, bo właśnie stamtąd pochodzi nasza dzisiejsza propozycja dla Was. Jej nazwa, czyli nasi goreng oznacza dosłownie smażony ryż. Znajdziecie wiele jej wersji, jednak zawsze powinny w tych przepisach znaleźć się zimny ryż oraz cebula i jajko. Jajko może być dodane do ryżu podczas smażenia, jest […]

Zobacz więcej

RYŻ LUBI TOWARZYSTWO

Ryż to jeden z naszych ulubionych składników dań obiadowych. Jednak bardzo często jemy go jako dodatek do dań w czystej ugotowanej formie. Tymczasem można go mieszać z gulaszami, zapiekać z różnymi ciekawymi przyprawami, a nawet tworzyć z niego pyszne ciasto ryżowe, które stanie się głównym elementem bardziej złożonego dania. Coraz częściej z nim eksperymentujemy, ale […]

Zobacz więcej

WAFLE ZAMIAST CHLEBA

Wiele osób obecnie rezygnuje z chleba na rzecz np. pieczywa chrupkiego. Jednak jest też dla niego alternatywa i również jest zdrowa. My oczywiście nie namawiamy Was do rezygnacji z pieczywa, a nawet zachęcamy do jego domowego wypieku. Jednak jeśli z jakichś względów je odstawicie, to spróbujcie przerzucić się na wafle: ryżowe, gryczane czy kukurydziane. Takie […]

Zobacz więcej

NAJLEPSZE ZBOŻA NA ŚNIADANIE

Już wiecie, że śniadanie to podstawa dobrego funkcjonowania przez cały dzień. No dobra, trochę przesadziliśmy, może nie cały, ale na pewno przez pierwszą jego połowę. Musi być ono więc bogate w zboża. Zapytacie czemu? Przede wszystkim dlatego, że zboża uwalniają energię wolniej, przez co dłużej czujemy się syci. Dodatkowo bardzo dobrze wpływają one na nasze […]

Zobacz więcej

ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PERŁOWĄ

Gdy na dworze chłodno i wracamy zziębnięci do domu, mamy ochotę się troszeczkę rozgrzać. Wtedy najlepiej sprawdzają się właśnie zupy. Jak już Wam ostatnio pisaliśmy, jedną z kasz, która idealnie nadaje się do zup, jest kasza jęczmienna. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy podsunąć Wam pomysł na jej wykorzystanie właśnie w taki sposób. Łyżki w dłoń, kochani, bo […]

Zobacz więcej

CO TO ZNACZY DOBRZE ZBILANSOWANY POSIŁEK?

Wszędzie dokoła można usłyszeć, że podstawą dobrego funkcjonowania jest dobrze zbilansowany posiłek. Jednak nie każdy z nas ma czas i chęć zastanawiać się, co to dokładnie oznacza. Dlatego dzisiaj w kilku prostych zdaniach chcemy wyjaśnić Wam, o co dokładnie w tym zbilansowaniu chodzi. Zaznaczmy jednak, że to o czym będziemy pisać, tyczy się osób zdrowych, […]

Zobacz więcej

KASZA GRYCZANA Z PAPRYKĄ I MARCHEWKĄ

Szybkie danie obiadowe nie powinno przysporzyć nam wiele pracy. Tak też jest z naszą dzisiejszą propozycją dla Was. Na pewno nie spędzicie w kuchni wielu godzin, a zaoszczędzony czas będziecie mogli poświęcić np. na czytanie lub zabawę ze swoimi pociechami. Dodatkowo jest zdrowo, bo oczywiście uwzględniliśmy nasza pyszną kaszę gryczaną. Mamy nadzieję, że udało nam […]

Zobacz więcej