CIASTO BANANOWE BEZ CUKRU

Kto powiedział, że słodycze muszą zawsze zawierać w sobie cukier? My chcemy Was dzisiaj przekonać, że da się przygotować pyszne ciasto, które będzie miało naprawdę niepowtarzalny smak, a nie w swoim składzie nie zawiera zupełnie cukru. Wszystko za sprawą dodatku bananów, które przecież zawierają tej słodyczy w sobie bardzo dużo. Dlatego więcej dosładzania już nie trzeba. Kto spróbuje tego pysznego ciasta razem z nami?

Składniki:

1 opakowanie bez cukrowych ciasteczek czekoladowych

1 opakowanie płatków owsianych Lestello

1/3 szklanki oleju kokosowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki wody

3 łyżki masła

7 bananów

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić w młynku na mąkę. Następnie odmierzyć dokładnie 3 szklanki.

Ciasteczka czekoladowe drobno pokruszyć i zagnieść na ciasto razem z 3 łyżkami masła. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno kwadratowej formy.

6 bananów obrać i rozgnieść w misce widelcem. Dodać 3 szklanki mąki owsianej, wodę oraz olej kokosowy i proszę do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch spodu z ciasteczek czekoladowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Następnie ciasto ostudzić i udekorować wierzch plasterkami, ostatniego pozostałego banana. Przechowywać ciasto w lodówce a wierzch skropić sokiem z cytryny, żeby banany nie ściemniały.

Smacznego 🙂