KHICHADI

Khichadi, to danie, które pochodzi z Indii. Zawiera w sobie ryż i soczewicę. Te dwa składniki gotuje się dość długo, aż staną się delikatne. Całość doprawiana jest kminem i solą. Jeśli nie przesadzi się z ilością oleju, to wyjdzie nam bardzo proste, smaczne i zdrowe danie. Według podań, do Europy trafiło ono dzięki rosyjskiemu odkrywcy, Afanasiemu Nikitinowi, który w XV wieku podróżował w głąb Indii. To właśnie w jego zapiskach pojawiają się pierwsze wzmianki o tym daniu. Naszym zdaniem jest to danie, które warto przygotować w domu. Nie zajmuje ono dużo czasu, a smak jest naprawdę pyszny. Zresztą, przekonajcie się o tym sami i przygotujcie je w Waszych domach.

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati Lestello

1 szklanka soczewicy zielonej Lestello

4 szklanki wody

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka oleju

Sól do smaku

Przygotowanie:

Olej rozgrzać na patelni. Następnie dodać kmin. Po około 2 minutach dodać ryż i soczewicę. Dodać sól oraz wodę. Całość zagotować. Ryż i soczewica muszą być miękkie. Podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego 🙂