KUTIA Z KASZY JĘCZMIENNEJ

Kutia to jedno z tych dań, które znajduje się na wielu polskich stołach. Nie na wszystkich, bo w niektórych regionach kraju dominują np. kluski z makiem. Jednak jedno jest pewne, na stole świątecznym powinno znaleźć się jakieś danie z makiem. Symbolizuje on obfitość i dobrobyt. Zadbajcie więc, żeby znalazł się na Waszych stołach. Może akurat w takiej wersji, jaką mamy dla Was dzisiaj.

Składniki:

¾ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej Lestello

450 gramów gotowej masy makowej

1 szklanka wody

Szczypta soli

70 gramów płatków migdałowych

70 gramów orzechów włoskich

30 gramów drobno posiekanych suszonych moreli

Pół szklanki śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Do garnka wsypcie kaszę i zalejcie wodą. Dodajcie szczyptę soli i zagotujcie. Następnie odcedźcie i ostudźcie.

Do miski przełóżcie gotową masę makową oraz ugotowaną kaszę jęczmienną. Dodajcie uprażone na patelni orzechy i migdały. Dodajcie posiekane suszone morele oraz śmietanę. Wymieszajcie wszystko razem.

Smacznego 🙂