NASI GORENG

Na dzisiejszy obiad wybierzemy się aż do Malezji i Indonezji, bo właśnie stamtąd pochodzi nasza dzisiejsza propozycja dla Was. Jej nazwa, czyli nasi goreng oznacza dosłownie smażony ryż. Znajdziecie wiele jej wersji, jednak zawsze powinny w tych przepisach znaleźć się zimny ryż oraz cebula i jajko. Jajko może być dodane do ryżu podczas smażenia, jest to całkowicie dopuszczalne. Jednak w tradycyjnym daniu zawsze jest ono podawane na wierzchu dania. Mamy nadzieję, że nasza wersja Was przekona i spróbujecie tego pysznego dania.

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu białego długiego Lestello

1 ząbek czosnku

2 szalotki

1 pojedyncza pierś kurczaka

1 łyżka sosu sojowego

2 jajka

Pół marchewki

2 łyżki zielonego groszku

3 łyżki pędów bambusa z zalewy wodnej

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyzeczka pasty chilli

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.

Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić szalotkę z czosnkiem oraz dodać 1 łyżeczkę pasty chilli. Smażyć około 2 minuty. Następnie dodać marchewkę i pędy bambusa. Smażyć razem, cały czas mieszając, przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie wrzucić na patelnię kurczaka i smażyć, aż mięso będzie ugotowane. Dodać ryż, groszek i sos sojowy. Wymieszać i smażyć około 7 minut, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Po tym czasie zdjąć z ognia.

Gdy ryż się smaży na drugiej patelni usmażyć dwa jajka sadzone. Białko powinno się ściąć, jednak żółto powinno zostać płynne.

Ryz wyłożyć na dwa talerze i na górze dania położyć jajko sadzone.

Smacznego 😊

Podziel się wpisem!Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrTweet about this on Twitter