RAJMA CHAWAL

Coś nas ostatnio ciągnie w bardziej orientalne regiony świata. Dlatego dzisiaj zawitaliśmy do Indii i zaczerpnęliśmy stamtąd przepis na pyszne danie rajma chawal, co w tłumaczeniu oznacza fasolka i ryż. Krótko mówiąc, to danie, to nic innego jak curry na bazie czerwonej fasoli. Oczywiście zawsze podawane w towarzystwie ryżu. Jest aromatyczne i pyszne. Zapach, jaki unosi się w kuchni podczas przygotowania tego dania, jest wręcz obłędny. My już tego doświadczyliśmy, czas na Was. 😊

Składniki:

2 szklanki czerwonej fasoli Lestello

2,5 litra wody

1 łyżka nasion kuminu

3 ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru

1 cebula

1 świeże czerwone chilli

2 pomidory

3 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżki masła

Sól do smaku

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć przez noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zachować wodę po gotowaniu fasoli.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim nasiona kuminu. Wystarczy dosłownie 10 – 15 sekund. Następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć do momentu, aż będzie miękka. Dodać po 2 łyżki startego na tarce czosnku i imbiru. Smażyć kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać posiekane czerwone chilli, pomidory, mieloną kolendrę oraz pieprz cayenne. Wymieszać i dodać 1 szklankę wody z gotowania fasoli. Doprawić solą do smaku. Wymieszać i przykryć. Gotować przez około 6 minut.

Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, mieszamy i gotujemy całość przez około 10 minut. Jeśli będzie za gęste, dodajcie odrobinę wody z gotowania fasoli. Po ugotowaniu dodajemy przyprawę garam masal oraz masło. Mieszamy i gotowe.

Smacznego 😉

Podziel się wpisem!Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrTweet about this on Twitter