RAVA IDLI

Delikatne i puchate, to właśnie placuszki rava idli, które spotkacie w południowych Indiach. Jest to danie, które jada się tam najczęściej na śniadanie. Można je kupić na straganach w drodze do pracy lub zjeść w domu, przygotowane przez bliskich. Najczęściej podawane są razem z sambarą, czyli rodzaju dżemu ze świeżego kokosa. Smakują niezwykle ciekawie i są naprawdę lekkie. Podstawą ich przygotowania jest oczywiście kasza manna, która nadaje niezwykle aksamitny smak. Spróbujcie ich w domu koniecznie.

Składniki:

2 szklanki kaszy manny Lestello

2 łyżki oleju

1 łyżeczka czarnej gorczycy

Szczypta asafetydy

1 łyżeczka chana dal (drobno przemielona ciecierzyca z przyprawami)

1 łyżeczka urad dal (drobno przemielona biała fasola z przyprawami)

1 czerwone suszone chili

1 łyżka orzechów nerkowca

1 szklanka jogurtu

1 szklanka wody

1 łyżeczka startego imbiru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Chana dal i urad dal należy namoczyć w wodzie, minimum godzinę przed przygotowaniem dania. Następnie odsączyć i osuszyć całość.

Na rozgrzany na patelni olej wsypać gorczycę, asafetydę, chama dal, urad dal, drobno posiekaną chili i drobno posiekane orzechy nerkowca. Mieszając cały czas, smażyć przez około 4 minuty. Następnie wsypać kasze mannę i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Całość zostawić do ostudzenia.

Jogurt wymieszać z imbirem, kolendrą i sodą oczyszczoną. Dodać sól i pieprz do smaku. Dodać kaszę oraz wodę i wymieszać. Tak przygotowaną masę przelać do foremek na babeczki, które następnie wstawić do gotującej się w rondelku wody. Woda musi być na dnie, tak żeby foremki mogły normalnie w niej stanąć. Gotować pod przykryciem do tzw. suchego patyczka. Powinno to zająć około 5 – 8 minut. Na wierzch gotowych chlebków wykładać ulubione dodatki.

Smacznego 🙂