TRENDY KULINARNE 2018

W styczniu zawsze królują wszelkiego rodzaju przewidywania i zestawienia mówiące o tym, co nas czeka w nadchodzącym roku. Jednym z takich rankingów jest ten mówiący o trendach, jakie będą obowiązywać w kulinariach. My dość bacznie przyjrzeliśmy się tym informacjom i wybraliśmy dla Was, naszym zdaniem, najciekawsze. Zobaczcie sami, co smakowitego nas czeka w nowym roku.

Kuchnia roku.

Specjaliści są zgodni, ten rok będzie rokiem kuchni koreańskiej. Na stołach będą królować potrawy na bazie ryżu, kaczki czy też wszelkiej maści pierożki azjatyckie. Wszystko doprawione wedle standardów koreańskich, czyli dość wyraziście. W ramach tego trendu nastąpi również zmiana, słynną matchę zastąpi pandan. Jest to azjatycka roślina o bardzo soczystym zielonym kolorze. W jej liście najczęściej zawija się ryby, owoce morza, a nawet zastępuje nią glony do zawijania sushi. Idealnie sprawdzi się też w deserach np. naleśnikach, gofrach czy lodach.

W Hawajskim rytmie.

Kolejną nowością, która już trochę dała się poznać w 2017 roku, będą tzw. poke bowl. Jest to potrawa pochodząca z Hawajów. Jej podstawą jest surowa ryba, w oryginale tuńczyk, jednak można go zastąpić każdą inną. W poke bowl ważne są też warzywa. Przygotowane na parze lub patelni grillowej z dodatkiem ryżu. Całość uzupełniona jest sosem sojowym lub sezamowym. Jest lekko, pysznie i zdrowo. Koniecznie spróbujcie.

Znane napoje w nieco innej formie.

Swoje triumfy będą też święcić kawa i herbata. Jednak nie w takiej formie jaką znamy na co dzień. Tym razem obydwa te napary występować będą jako dodatki do potraw. Dozwolone jest tworzenie na ich bazie sosów do mięs, pieczenie ciast z ich dodatkiem czy przygotowywanie choćby klasycznej owsianki na bazie kawy z mlekiem. Brzmi dość nietypowo, ale uwierzcie nam, że próbowaliśmy takiej wersji
z naszymi płatkami owsianymi i jest to naprawdę ciekawy smak, który dodatkowo daje niezłego „kopa” na start dnia.

Na ostro i na różowo.

Rok 2018 to też czas dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Do łask wraca bowiem harissa, czyli ostra pasta na bazie czosnku i chili. Jest idealna do przygotowywania dań z kuchni tajskiej czy meksykańskiej. Jeśli więc gustujecie w takich doznaniach smakowych, to śmiało zaopatrzcie się w jej zapas. Pozostając w temacie odcieni czerwonego, nastanie moda na róż i to w wersji czekoladowej. Już niebawem na rynku pojawi się bowiem nowy gatunek czekolady o różowym kolorze. Jest on słodko-słony w smaku i ma naprawdę kremową konsystencję. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie na bazie płatków owsianych, ryżu czy bananów. Doda całości naprawdę aksamitną teksturę i niezwykle interesujący smak.

Oczywiście nowości jest znacznie więcej, jednak nie wystarczyłoby nam miejsca, żeby opisać je wszystkie w tym wpisie. Dlatego na bieżąco będziemy Was informować, o tym co w kulinarnej trawie piszczy. A może Wy macie jakieś swoje typy, chętnie poznamy Wasze zdanie. 😊