ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ PŁATKI OWSIANE Z DODATKAMI

Zapiekane desery to coś, co uwielbiamy. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować dla Was, coś co możecie jeść łyżeczkami wprost z naczynka do zapiekania. Jest to aromatyczny deser, pełen smaku i naszych polskich jabłek. Całość dopełniają nasze płatki owsiane, dzięki czemu deser będzie też naprawdę pożywny. No to do dzieła. 😊

Składniki:

Kruszonka:

100 gramów masła

200 gramów maki pełnoziarnistej

100 gramów cukru pudru

Nadzienie:

2 jabłka

Pół szklanki płatków owsianych Lestello

Garść migdałów

Pół łyżeczki cynamonu

Garść orzechów włoskich

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder i dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Nadzienie:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać rozdrobnione migdały i orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Całość posypać cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch wysypać kruszonkę.

Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego 🙂