ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Powiecie, że zupa na lato to nie najlepszy pomysł. I pewnie byśmy się z Wami zgodzili, gdyby nie fakt, że nasza dzisiejsza propozycja smakuje dobrze zarówno w wersji na ciepło, jak też i na zimno. Właśnie dlatego proponujemy ją Wam teraz, bo może to być fajna alternatywa dla naszych rodzimych chłodników. Jest wyrazista w smaku i naprawdę sycąca. Więc nie czekajcie, tylko spróbujcie jej dzisiaj w Waszych domach.

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

1 szklanka czerwonej soczewicy

4 ząbki czosnku

1 marchewka

Natka pietruszki

Sól i pieprz

1 czerwona papryka

2 duże pomidory

Olej do smażenia

1 łyżka wędzonej, mielonej papryki

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i pokroić w drobna kosteczkę. Paprykę i pomidory umyć i również pokroić w kosteczkę.

W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić marchewkę oraz paprykę. Smażyć przez około 3 minuty. Dodać pokrojony drobno czosnek i pomidory oraz przepłukaną soczewicę. Smażyć całość przez około 4 minuty. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez około 40 minut na wolnym ogniu. Warto też, co jakiś czas pomieszać. Na koniec gotowania dodać wędzoną paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego 😊