ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PERŁOWĄ

Gdy na dworze chłodno i wracamy zziębnięci do domu, mamy ochotę się troszeczkę rozgrzać. Wtedy najlepiej sprawdzają się właśnie zupy. Jak już Wam ostatnio pisaliśmy, jedną z kasz, która idealnie nadaje się do zup, jest kasza jęczmienna. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy podsunąć Wam pomysł na jej wykorzystanie właśnie w taki sposób. Łyżki w dłoń, kochani, bo będzie smacznie, zdrowo i pożywnie.

Składniki:

Pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej Lestello

Gałązka lubczyku

1 marchewka

3 ziemniaki

1 pietruszka

Połowa selera

1 cebula

1 kalarepa

2 łyżki oleju

2 litry bulionu warzywnego

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlać bulion warzywny i zagotować. Dodać lubczyk i kaszę jęczmienną. Gotować całość przez około 20 minut.

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę.  Cebulę drobno pokroić. Wszystko razem wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 4 minuty. Następnie wrzucić do kaszy i gotować jeszcze przez około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Podziel się wpisem!Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrTweet about this on Twitter